Дарницький м’ясокомбінат

Дарницький м’ясокомбінат був створений у 1931 році в результаті об’єднання ковбасно-беконної фабрики (яка була заснована в 1930 році), м’ясохолодобійні (заснована в 1922 році) та м’ясо-сховища-холодильника (засновано в 1912 році). 1934 року на комбінаті було добудовано великий цех первинної переробки худоби. У повоєнні роки підприємство було докорінно реконструйовано. У 1967 році тут було споруджено перший в СРСР цех з виробництва амінокислот із відходів переробки худоби.

Основною продукцією м’ясного комбінату було: м’ясо, ковбасні вироби, м’ясні напівфабрикати та консерви, харчові жири, тваринні корми. Окрім того, підприємство випускало медичні препарати, сувеніри, кістяні гудзики. М’ясокомбінат входив до трійки найбільших підприємств подібної спеціалізації у колишньому Союзі. Інші 2 заводи-лідера діяли в Москві та Пітері. Комбінат міг не тільки повністю забезпечити своєю продукцією практично всю Україну, а й активно відправляти м’ясні вироби на експорт. За найкращих часів тут працювало близько 5000 осіб.

На початок 2000-х років основними функціями заводу були забій худоби та первинна обробка туш. Функціонував консервний цех, де робили свинячу та яловичу тушонку, а також субпродукти (серце, легені, печінку тощо). Ковбаси на заводі перестали виробляти через неможливість конкурувати з приватними ковбасними цехами, яких у Києві та області було вже на той час близько півсотні. Станом на 2016 рік підприємство повністю зупинило свою роботу, цехи та приміщення поступово руйнуються.

Де знаходиться Дарницький м’ясокомбінат?

вулиця Зрошувальна, 5